Om du skaffat en hängmatta och kanske redan börjat använda den, vill du förmodligen ha kvar den länge, så att du kan njuta av dem under många år framöver. För att detta ska vara möjligt är det dock viktigt att du tar hand om din hängmatta på ett bra sätt, så här kommer några tips gällande hur man egentligen gör detta:

Bekanta dig med alla instruktioner du fått med av tillverkaren eller återförsäljaren av hängmattan

Och följ givetvis dem så noga du kan, för ingen vet trots allt mer om din hängmatta än den som ligger bakom den.

 

Tvätta hängmattan försiktigt och varsamt

Om du inte rengör den, kan den nämligen slitas onödigt mycket, bitvis eller helt, på grund av detta, så det är viktigt att se till att hålla hängmattan ren, men när du rengör den bör du vara försiktig för att skador eller t.ex. onödig blekning inte ska ske. De flesta hängmattor som inte har inbyggda träkarmar kan tvättas i maskin, dock i max. 30 grader, och inte varmare än så, men har du en inbyggd träkarm i din hängmatta kan det krävas att du tvättar den för hand, och då är det viktigt att du gör detta på ett så skonsamt sätt som möjligt.

 

Ta gärna in hängmattan om det går när det regnar och blåser

Eftersom detta kan orsaka skador i den, och även göra att den blir blöt och kanske till och med möglig. Undantaget är förstås om man valt att skaffa en hängmatta tillverkad i ett material som tål vatten och det bara regnar, och inte blåser, för då kan hängmattan förmodligen tåla detta.

 

Låt inte hängmattan vara ute under vintern

Då finns det nämligen mycket som kan förstöra den, så detta är en onödig risk att ta, framför allt eftersom man förmodligen ändå inte kommer att använda hängmattan under denna års tid. Så rengör alltid din hängmatta när vintern kommer, vik ihop den och packa in den på något vis (för att skydda mot mal och andra skadedjur) och låt den övervintra på ett torrt och skyddat ställe.