En populär julklapp att ge bort är ett par snygga hörselkåpor.

Om du vet med dig att du befinner dig i bullriga miljöer ofta, antingen på jobbet eller i samband med en hobby eller liknande, är det väldigt viktigt att skydda öronen, eftersom allt för många hörselskador beror just på att man utsatt sig för buller, ofta helt i onödan, då det är väldigt lätt att skydda sig mot buller. Det finns trots allt väldigt många bra hörselskydd att köpa numera, och ett av de mest populära hörselskydden, både för arbetsbruk och hobbybruk är helt enkelt så kallade hörselkåpor.

Hörselkåpor är, precis som man hör på namnet, kåpor som sätts på öronen, för att täta dem mot buller och ljud. De sitter tajt mot öronen och lyckas därför dämpa ljudnivån rejält och förhindra att skadligt buller tränger in i öronen. De är därför en bra investering för många som oroar sig över buller, framför allt eftersom de säljs på många ställen och dessutom i regel inte är så dyra.
Ska du ändå köpa hörselkåpor finns det dock en del saker du bör tänka på för att du ska lyckas välja de bästa, så här kommer några tips att ha i åtanke när du gör ditt val:

 

Se till att de är bekväma

För att dina nya hörselkåpor ska skydda dig på bästa möjliga vis bör du ju nämligen bära dem hela tiden, och det gör man oftast inte om de inte känns sköna på. Fast man kanske inte kan tro det, är därför komforten en av de allra viktigaste faktorerna när man väljer hörselkåpor, så det lönar sig att prova sig fram tills man hittar den modell som känns allra bekvämast!

 

Fundera på om du vill ha så kallade aktiva hörselkåpor

Detta betyder att de klarar av att återge röstljud, samtidigt som de begränsar ljudnivån för skadligt buller. Därmed slipper man risker för hörseln men kan samtidigt höra vad andra, och man själv, säger, medan man har hörselkåporna på. Detta är väldigt bra om man jobbar tillsammans med andra, eller planerar att göra det.

 

Fundera på om de bör vara lätta

Detta är en bra ide om man kommer att behöva bära med sig hörselkåporna på olika ställen, då en lätt vikt kommer att göra detta betydligt lättare. Dessutom kan det i dessa fall hjälpa om hörselkåporna är hopvikbara.

 

Fundera på om de bör få plats under skyddshjälmar

Det finns nämligen hörselkåpor som är tillräckligt små för att detta ska vara möjligt, men detta gäller inte för alla hörselkåpor. Är det så att du behöver bära skyddshjälm när du jobbar bör du därför komma ihåg detta och leta specifikt efter hörselkåpor som är designade för att rymmas under hjälmar.