Förr var det så att ett fint inrett hem var tvunget att ha en matgrupp, där varje del hörde ihop på ett vis som gjorde detta tydligt. Det fanns en viss status i att kunna köpa en hel matgrupp, vare sig det var till köket eller till finrummet. Idag väljer dock allt fler bort traditionella matgrupper, där varje del hör ihop och matchar, eftersom detta ses som lite gammalmodigt. Idag är det ju trots allt vanligt att man blandar stilar och möbler på ett helt annat sätt än förr. Tidigare var det ju främst de som inte hade råd att köpa en hel matgrupp eller annan möbelgrupp som blandade, men idag gör väldigt många inredningsintresserade detta, eftersom det ses som en utmaning att kunna matcha möbler med varandra som egentligen inte borde höra ihop.

Vill man kunna vara mer kreativ med inredningen där hemma och visa att man har ett inredningsintresse är det därför klokt att inte köpa hela färdiga matgrupper, utan istället kan man gott och väl köpa de olika delarna separat.

 

T.ex. kan skänkar och vitrinskåp som man har vid matbordet och stolarna vara annorlunda, om det ändå finns någon slags röd tråd i möblemanget och vissa går till och med så långt att de missmatchar även bord och stolar.

 

Hur långt man vill sträcka sig gällande detta är förstås en smaksak, men man bör i varje fall aldrig känna press på sig att köpa en hel matgrupp för att man ”måste”. Istället är det faktiskt mer trendriktigt idag att inte göra det, utan istället välja de olika delarna fritt, baserat på vad man själv tycker funkar ihop.

Finns det då några fördelar med att ändå välja att satsa på en färdig matgrupp, trots att detta inte är trendigt?

Ja, det gör det faktiskt, så är man inte mån om att hålla sig ajour med inredningstrenderna eller inte har ett stort intresse för inredning, kan det för det första ofta bli billigare att köpa en hel matgrupp, eftersom man då kan ta del av ett paketpris eller en mängdrabatt i många fall, beroende på var man köper matgruppen förstås.

 

För det andra kan den som köper en färdig matgrupp känna sig mer säker på att alla delar kommer att funka ihop rent praktiskt. Stolarna kommer t.ex. inte att ha en höjd som inte passar ihop med matbordet, och skänken kommer att ha samma nivå på sin skiva som bordet, vilket i regel ser mer harmoniskt ut, och så vidare.

 

Dessa fördelar med färdiga matgrupper gör att de fortfarande säljs i stor mån, trots att de kanske inte är det trendigaste valet i möbelvärlden längre.