Ett skötbord ses av de flesta som ska ha barn som ett måste i ett funktionellt barnrum, och faktum är att skötbord kan underlätta vädigt mycket i vardagen. Alla skötbord passar dock inte alla barnrum och alla familjer lika bra, så här kommer en checklista med saker som du bör komma ihåg för att du ska lyckas välja det rätta skötbordet för just ditt hem:

 

Ett skötbord som passar in i rummet där du ska ställa det

Du vill trots allt att det ska passa resten av inredningen, framför allt om du tillhör de föräldrar som lagt ned mycket tid på att inreda barnrummet, så då bör både stil, färg och material matcha rummet i övrigt så klart. Dessutom bör även måtten på skötbordet vara rätt, då du inte vill ha ett allt för stort skötbord, som gör att du inte får plats med allt annat du skulle vilja ha i rummet, eller ett för litet skötbord som därmed ser konstigt och bortkommet ut, och kanske även känns mindre funktionellt. Att ta mått på rummet och platsen där skötbordet är tänkt att stå rekommenderas därför också.

 

Ett skötbord i rätt höjd

Att stå vid ett skötbord som är för högt eller för lågt för dig i långa perioder, som det ju kan ta att byta på en bebis, kan nämligen vara mycket obekvämt och i värsta fall även orsaka smärta i nacke och rygg. Det är därför viktigt att du väljer ett skötbord som passar dig höjdmässigt. De flesta skötbord är tänkta att användas av en kvinna som är medellång, så är du kortare eller längre än medelsnittet, kan det löna sig att välja ett lägre eller högre skötbord istället för standardvarianterna.

Ett så brett skötbord som möjligt

Detta är nämligen inte bara säkrare, då det minskar risken för att bebisen kan rulla av bordet, det är även mer bekvämt för dig, eftersom det gör att du kan ställa en hel del saker på bordet, så att du har dem riktigt nära till hands, vilket kan vara riktigt bra om det är så att man har en lite mer otålig bebis som vill att blöjbyten och annat ska gå fort.

 

Ett skötbord som innehåller så mycket förvaringsutrymme som möjligt

Små barn behöver nämligen betydligt mer prylar, krämer och accessoarer än vad man kanske kan tro, så det är verkligen viktigt med mycket förvaring i ett barnrum. Ju mer förvaring du har i skötbordet, desto mindre förvaringsutrymme behöver du i övrigt, så se till så att ditt skötbord kan fylla fler funktioner än att bara vara en yta där du kan byta blöjor genom att se till så att det även finns mycket förvaringsutrymme i det.

 

Ett så stabilt och massivt skötbord som möjligt

Detta gör dels att skötbordet känns mer säkert, och sinnesfrid är något ingen småbarnsförälder kan få för mycket av, men det brukar även vara ett bra kvalitetstecken, och fast du kanske tror att du endast kommer att använda ett skötbord under en kort tid och att du därför inte behöver ett skötbord av mycket hög kvalitet, så är det faktiskt så att den som väljer sitt skötbord med omsorg kan få användning av den efter att barnet är större också. T.ex. kan skötbord användas som byråer eller förvaringsmöbler i hemmet i övrigt, och är det inte så att du inte har bestämt dig för att du inte vill ha fler barn, kan det förstås vara så att du även kommer att använda det som skötbord igen, fast till ett annat barn. Bra kvalitet och stabilitet, som är ett tecken på detta, är därför att eftersträva för alla!