Så kallade slagborrar är särskilda elektroniska verktyg som är tänkta att användas för att borra i material som är svåra att forcera med vanliga borrmaskiner i. Slagborrar klarar nämligen av att hantera många fler material än en vanlig borrmaskin, främst tegel och lättbetong och liknande, och dessutom kan vissa av dem även ha andra funktioner utöver själva borrfunktionen, som t.ex. att man kan skruva med dem, slipa med dem, polera med dem, fräsa med dem, borsta med dem, röra om i saker med dem och mycket mer. Dessutom kan moderna slagborrar även användas för att borra i vanliga, mjukare material om man vill det, t.ex. träd, eftersom man kan ha ett vanligt borrläge i dem samt ett hårt borrläge.

Slagborrar är därför ett utmärkt tillskott till de flesta hem där man kan behöva småfixa då och då, även om man har en vanlig borrmaskin, åtminstone om man känner att borrmaskinen inte riktigt klarar av allt man skulle vilja göra med den.

Dock klarar slagborrar förstås inte av vad som helst. Det finns nämligen material som är för hårda för dem, som t.ex. ren betong, detta kommer de inte att kunna borra i. Fast de är mångsidiga är de därför inte en allt i allo maskin, utan sysselsätter man sig med väldigt avancerade projekt där hemma kan det vara nödvändigt att komplettera med ännu tuffare verktyg.

Slagborrar är så populära att de numera säljs i de flesta bygghandlare. Man kan även köpa dem lätt via nätet om det inte finns en passande bygghandel där man bor.