Valet av soffa tycker många verkar kul när man först tänker på detta, för de flesta uppskattar ju trots allt sina soffor väldigt mycket, men i själva verket är detta inte alltid lika lätt som man tror när man väl sätter igång och tittar på de olika soffalternativen, för många av alternativen liknar trots allt varandra väldigt mycket. Just därför har vi satt ihop denna guide där vi berättar hur du bör gå tillväga när du gör detta val, steg för steg:

 

  1. Kolla ramen noga

En bra, tålig och stabil ram betyder nämligen att soffan kommer att hålla längre. Mjuka träsorter är inte så bra, utan istället är de hårda träslagen att föredra. Plast och andra konstgjorda material bör undvikas helt.

  1. Kolla upp vad soffan är stoppad med

Det förekommer nämligen många dåliga stoppmaterial på marknaden, som lätt tappar formen eller t.ex. klumpar sig. Du bör därför se till att välja en soffa som är stoppad med ett material som håller formen även efter stor påfrestning.

 

  1. Kolla upp vad klädseln är för material

Även när det gäller soffklädslar finns det dessvärre en hel del dåliga material i omlopp, som slits ut i förtid och är svåra att rengöra. Tjocka material som är lätta att rengöra och som inte fläckas allt för lätt är därför att föredra för klädseln.

 

  1. Kolla upp så att soffan har rätt storlek

Detta gör du förstås genom att jämföra soffans mått med mått tagna i ditt hem, i rummet och på platsen där du vill ställa den. Detta gör att du lättare kan undvika att ta hem en för stor eller för liten variant som inte ser rätt ut eller funkar bra i praktiken.

 

  1. Se till så att utseendet och stilen är passande

Detta gör många instinktivt, men det är faktiskt ett av de minst viktiga stegen. Dock kommer du aldrig att vara helt och hållet nöjd med din soffa om den sticker ut allt för mycket ut mängden rent utseendemässigt och stilmässigt där hemma, så du måste göra detta också, efter att du gjort allt det andra vi nämnde ovan.